Datça Yarımadası Bisiklet Turu
Taner Kunt, Özgür Kaynak, Olgun Hatipoğlu , 21-23 Nisan 2012
Etkinlik Adı : Datça Yarımadası Bisiklet Turu
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 21 Nisan 2012
Etkinlik Bitiş Tarihi : 23 Nisan 2012
Bisiklet Turuna Katılanlar : Taner Kunt, Özgür Kaynak, Olgun Hatipoğlu
Bütçe Bilgileri
Ulaşım (Ank.-Marmaris, Marmaris-Ank.) : 110 tl ( kişi başı fiyatı )
Konaklama : 45 tl ( 2 gece için tek kişi fiyatı )
Yemek ve içecekler: 100 tl ( tek kişi fiyatı )
Toplam: 255 tl ( 3 gün için kişi başına düşen fiyat )
Ulaşım Bilgileri :
Ankara – Marmaris arası otobüsle, Marmaris - Datça (Knidos) - Marmaris arası bisikletle, Marmaris – Ankara arası otobüsle
Hazırlıklar
- İhtiyaç listesi oluşturarak, bu listeye göre de çantalarımızı hazırladık.
- Bisikletlerimize bakım yaptırdık. ( Dış tekerlerin değişimi, fren-vites ayar ve bakımları ).
Beslenme
Yanımızda giderken götürdüğümüz yiyecekler :
- Fındık,ceviz ve badem
- Kuru ve yaş meyve
- Çikolata ve şeker
Yolda iken beslenme konusunda dikkat ettiğimiz şeyler :
- Gün içerisinde mineral ihtiyacını karşılayabilmek için olabildiğince soda içmek.
- Gün içerisinde karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilmek için ayran içmek, hamur işi, makarna ve benzeri şeyleri yemek.
- Gün içerisinde vitamin ihtiyacını karşılayabilmek için meyve yemek.
- Gün içerisinde şeker ihtiyacını karşılayabilmek için çikolata ve benzeri şeyleri yemek.
- Gün içerisinde enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çerez ve kuru meyve yemek.
- Gün içerisinde su ihtiyacını karşılayabilmek için de havanın durumuna göre bol miktar da sıcak ya da normal ısısında su içmek.
Gerekli Olan Teknik Malzemeler
Bisiklet Malzemeleri : Kask, eldiven, gözlükler, alyan anahtarı, pompa, yedek iç lastik, yama takımı, arka far, kilit, mataralar, bagaj ve çantası, bagaj için lastik,
Giysi : Alt-üst su geçirmeyen giysiler, panço, termal içlik, uzun ve kısa tayt, polar, terlik, bisiklet ayakkabısı, çorap, havlu, bel çantası, kapri, kar maskesi, rüzgar geçirmeyen mont, buff, su geçirmeyen ayakkabı koruyucular, bagaj çantası yağmurluğu,
Elektronik Malzemeler : Fotoğraf makinesi, telefon, mp-3 çalar, şarj aletleri
Tıbbi Malzemeler : Güneş kremi, yara bandı, pamuk, sargı bezi, tendürdiyot, sürtünme ve kas kasılmalarına karşı krem, ıslak mendil, sabun, şampuan, diş fırçası ve macunu, el ve vücut kremleri, ağrı kesici, deodorant, selpak mendil, anti bakteriyel jel,
Uygulanan Rota ve Konaklama
1.gün : Marmaris, Datça ( Apart da konaklama )
2.gün : Datça, Knidos, Mesudiye, Datça ( Apart da konaklama )
3.gün : Datça, Marmaris
Günlük Km Detayları
1.gün : 87 km
2.gün : 83 km
3.gün : 77 km
Toplam : 247 km
Teşekkürler
Bisiklet turumuz boyunca yardımlarını ve ilgisini bizden eksik etmeyen, Marmaris’ te yaşayan ve Taner Kunt’un da abisi olan Turgay Kunt’a.
Yol arkadaşlarım Taner abi ve Olgun’a .
Yolda olduğum süreç boyunca ilgilerini eksik etmeyen dostlarıma ve arkadaşlarıma.
GÜNLÜĞÜM
1.Gün ( 21 Nisan 2012 Cumartesi )
10 saat süren otobüs yolculuğunun sonunda sabah 07:30 da Marmaris’e varıyoruz. Otogar da, otobüsten inerek bagajda bulunan bisikletlerimizi, bizi karşılamaya gelmiş olan Taner abinin, abisi Turgay abininde yardımlarıyla otobüsten indiriyoruz. Bisikletlerin ön tekerlerini de taktıktan sonra Turgay abinin yakınlarda bulunan iş yerine doğru gidiyoruz ve kıyafet değişikliği yaptıktan sonra kendisi ile vedalaşarak turumuza başlıyoruz. Havanın kapalı ve karanlık olması açıkçası biraz içimizi karartıyor. Yağmura yakalanmamayı temenni ederek pedallıyoruz…
Marmaris çıkışında gördüğümüz bir pastanenin önünde durarak küçük çaplı bir kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltı sonrasında tekrar pedal çevirmeye başlıyoruz. Yaklaşık yarım saat boyunca bir dağ yolunu çıkıyoruz. Açıkçası, kahvaltı sonrası ve de daha yeni pedal çevirmeye başlamamızdan dolayı biraz zorluyor bu tırmanış hepimizi…
Sonrasında küçük iniş ve çıkışlar eşliğinde yolumuza devam ediyoruz. Ardından yine yarım saati alan bir çıkışın, inişinde gördüğümüz bir çay bahçesinde gözleme ve ayran molası vererek biraz soluklanıyoruz. Yemekten sonra, yarım kalan inişin vereceği sevince tekrardan erişmek için pedallıyoruz.
Küçük inişler ve çıkışlar eşliğinde Datça’ya 20 km kala bir bakkalın önünde ufak bir mola vererek sıvı ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bundan sonrasında dümdüz ve mucurlu olan yolda, rüzgara karşı pedallayarak saat 13.30 da güneşli bir hava eşliğinde Datça’ya giriş yapıyoruz.
İlk önce yolumuzun üzerinde ki Eski Datça’da dolaşıyoruz. Sonrasında iskeleye inerek kalacağımız aparta yerleşiyoruz. Yerleşme işimiz bittikten sonra alışveriş yaparak yemeğimizi yiyoruz.
Akşam serinliğinde bisikletlerimizle Datça turu yaparak birinci günümüzü sonlandırıyoruz.
Hava Durumu : 20 derece civarında, çok bulutlu ve kapalı.
2.Gün ( 22 Nisan 2012 Pazar )
Sabah 7 kalkıyoruz. Hemen hazırlıklarımızı yaparak, Knidos’a doğru hareket ediyoruz. Yol üzerinde bulunan pastaneden poğaçalar alıyoruz. Datça’dan çıktığımız an itibari ile de yol bozuluyor ve tek yön oluyor.
Uzunca bir dağ yolu çıkışı ile başlıyoruz. Bu çıkış esnasında ilk molamızı vererek pastaneden aldığımız poğaçalarımızla kahvaltımızı yapıyoruz. Kahvaltının ardından kaldığımız yerden yola devam ederek 15 km sonunda dağ yolunun çıkışını bitirerek, inişe geçiyoruz. Eşsiz bir manzara seyriyle pedal çevirmeden keyifli bir şekilde 5 km kadar bir iniş gerçekleştiriyoruz.
Knidos’ a 10 km kala yol üzerinde bulunan Yakaköy’ de bir kahvehane de çaylarımızı içip, kalan poğaçalarımızı yiyoruz. Mola sonrasında genellikle engebeli arazide çıkış olarak yolumuza devam ediyoruz. Seyir zevki de yol boyunca bize eşlik ederek Knidos’ a ulaşıyoruz.
İki saat boyunca Knidos Antik Kentini geziyoruz. Havasından ve seyir zevkinden etkilenmiş bir şekilde, Turgay abinin de arabasıyla tekrar aramıza katılmasıyla tekrardan dönüş için yola koyuluyoruz. Bu sefer yolu değiştiriyoruz. Yolumuzun üzerindeki Yazıköy de çay molası veriyoruz. Sonrasında rüzgarı da arkamıza alarak tüm gücümüzle pedallara asılarak Palamutbüküne varıyoruz. Burada, deniz kenarında güzel bir öğle yemeği yiyerek keyif yapıyoruz.
Yemekten sonra, tekrardan bisikletlerimize binerek pedallamaya başlıyoruz. İlk başlarda yol bozuk ve toprak olduğu için kısa süreli bir zorlanmanın ardından normal yola kavuşuyoruz.
Derken önümüzde çıkmamız gereken uzun ve sürekli çıkış olan bir dağ yolu beliriyor. Havanın sıcak olması işimizi bir hayli zorlaştırıyor ancak bizi yolumuzdan alıkoyamıyor da…
Mesudiye’ den de geçen dağ yolunu tırmanmamız yaklaşık 1 saatimizi alıyor. Ardından bizleri Datça’ya kadar neredeyse pedal çevirmeden ulaştıran bir iniş gerçekleştirerek saat 17.30 da giriş yapıyoruz. Eski Datça’ya uğrayarak Can Yücel’in evini ziyaret edip, oradan da sürekli gitmiş olduğu kahveye uğrayarak günün yorgunluğunu atıyoruz…
Hava Durumu : 23 derece civarında, güneşli ve az bulutlu.
3.Gün ( 23 Nisan 2012 Pazartesi )
Sabah 07.30 da kalkıyoruz. Elimizde hazır bulunan yiyeceklerle aparttan çıkmadan önce aperatif bir şeyler hazırlayarak kahvaltımızı yapıyoruz. Kahvaltının ardından eşyalarımızı toplayarak bisikletlerimize yerleştirerek saat 9 da pedal çevirmeye başlıyoruz.
Yol üzerindeki pastane de durarak poğaçalarımızı yiyip, çaylarımızı da yudumladıktan sonra tekrardan pedal çevirmeye başlıyoruz. Yolumuzun üzerindeki Can Yücel’in mezarını da ziyaret etmek için kısa bir mola veriyoruz. Ardından Datça ile vedalaşarak Marmaris’e doğru yol alıyoruz.
Kısa molalar vererek, yol boyu iniş ve çıkışlarla Bozburun yol ayrımına kadar gelip, burada yemek molası veriyoruz. Orada bulunan lokantada yemeklerimizi yiyerek dinleniyoruz. Yemek sonrasında yaklaşık 5 km’ lik bir rampayı öğlen sıcağında çıkarak saat 14.30 da Marmaris’e giriş yaparak turumuzu sonlandırıyoruz.
Hava Durumu : 25 derece civarında, güneşli ve az bulutlu.
Özgür Kaynak - [email protected]