Ankara Çayırhan Gezisi
Fotoğraflar: Deniz Tokay, Nuran Akkılıç Kansu - 16 Mart 2008
 |
F:Deniz Tokay - Çayırhan'da göl kenarı çok güzel gün batımlarına sahne oluyor. |
Deniz Tokay
Nuran Akkılıç Kansu
Notlar
Çayırhan'a bir gezi düşünürseniz Belediye'ye haber vermeyi ihmal etmeyin. İlgileniyorlar ve çok iyi ağırlanıyorsunuz. Belediyenin hesaplı bir şekilde bize sağladığı kahvaltı ve öğle yemeği harikaydı. Açık büfe kahvaltı ve öğlen de gölden balık . Ayrıca görevli bir arkadaşımızın da gideceğimiz noktalar için yardımcı olması işimizi kolaylaştırdı.
Çayırhan'da yeşil bitki örtüsü görmek pek mümkün değil, çorak bir görüntü hakim. Buna rağmen çok güzel yeryüzü şekillerine sahip. Özellikle göl çevresinde yer alan tepeler değişik renklerde toprakları ile görülmeye değer. Bazı alanlarda kendinizi başka bir gezegende hissedebilirsiniz. Elde edeceğiniz görüntülerin altına Mars yazsanız kimse itiraz etmeyecektir :)
Tepelerin görsel şölenini bitirdikten sonra eğer akşam saatlerine kalırsanız gölde gün batımı da muhteşem, kırmızı ve mavinin dingin sulardaki yansıması ile kendinize harika dakikalar armağan edebilirsiniz. :)
D.T.
Çayırhan Belediyesi
Tel:+90(312) 796 10 01
Tel:+90(312) 796 04 38
www.cayirhan.bel.tr
Kuş Cenneti
Şehir Yaşamının getirdiği stresten ve sıkıntıdan kurtulabilmek için neler vermezdiniz?
İpek Yolunda Başkentin Sahil Beldesi Çayırhan Sizleri Bekliyor.
Bozkır alanlara hayat veren Sakarya nehri, denizden 1500 metre yükseklikte akarken, tarih boyunca bu önemli su kaynaklarının çevreleri yerleşim alanı olmuş. Türkiye'de 70 kuş cennetinden biri olan ve 150'yi aşkın kuş türünün varlığı tespit edilen "Kuş Cenneti", 1994 yılında Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, alaca balıkçıl, kaşıkçı, yeşilbaş, karabatak, kılkuyruk, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, kaz, su tavuğu gibi kuşların görülebildiği bölgede, kremalı pasta benzeri renkli platolar arasında kendinizi yeni bir gezegende sanabilirsiniz.
Tabiatın en güzel şarkılarını söyleyen kuşlar sizi günlük yaşamın sıkıntılarından uzaklaştıracak ve yeni doğan güne yenilenmiş bir şekilde uyanacaksınız.
Kaynak: cayirhan.bel.tr
Çayırhan'a Ulaşım
Çayırhan'a ulaşım için; Ankara'da bulunan Etlik Otobüs Terminali'nden (Eski Garajlar Etlik otobüsleri ile ulaşabilirsiniz ) saat başı, Akköprü Migros'tan otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. Hareket Saatleri ve rezervasyon için;
- GÜR-AYHAN TUR
Ankara : 341 40 31 Çayırhan : 796 07 08 - 796 13 47
- ŞİRİN NALLIHAN
Ankara : 341 13 02 Çayırhan : 796 23 00 Nallıhan : 785 14 43
Beldemize kendi araçlarıyla gelmek isteyenler için; Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı-Nallıhan yoluna çıkılır. Beypazarı'ndan 20 kilometrelik bir yolculuktan sonra Çayırhan'a ulaşılır. Çayırhan; Ankara'dan 126 km, İstanbul'dan 294 km uzaklıktadır.
Çayırhan Hakkında
Çayırhan, Başkent Ankara'nın Nallıhan ilçesine bağlı bir yerleşme yeridir. İstanbul-Ankara arasındaki 1 numaralı devlet yolu üzerinde Sarıyar baraj gölünün kıyısında alçak tepelerin çevrelediği küçük bir düzlükte kurulmuştur.
Ankara'ya 126, Nallıhan'a 35, Beypazarı'na 27 km. uzaklıktadır.
Çayırhan'ın bugünkü kuruluş yeri 1958'de, eski köyün baraj suları altında kalmasından sonra seçilmiştir. O yıllara kadar Çayırhan, bugünkü yerleşim yerinin 3 km. kadar batısında, şimdi Eskiköy denen yerde bulunuyordu. Eskiköy'ün bir bölümü sular altında kalmıştır. Köyün duvar kalıntılarından bir bölümü bugün de baraj gölünün Ankara-Nallıhan yoluna göre güneyine düşen tepenin yamaçlarında görülmektedir. Eski köyün kalıntısı ile bugünkü Çayırhan arasında taşıt araçlarının geçebileceği bir toprak yol vardır. Bu toprak yol, yer yer İmparatorluk döneminin İstanbul-Bağdat yolu kalıntılarından geçmektedir. Tarihi İmparatorluk yolunun izleri bugün de burada görülmektedir.
Bugünkü Çayırhan, Sarıyar barajının yapımı ile su altında kalan eski Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin birleştirilmesi sonucu 1958 yılında kurulmuştur.
İklim bakımından Nallıhan ilçesinin özelliklerini taşır. Nallıhan, Bolu'ya yakın olduğu için Ankara'nın yayla iklimi ile İç Karadeniz iklimi burada biribirine karışır. Sarıyar barajının yapımından, büyük bir baraj gölünün ortaya çıkışından sonra Nallıhan'ın Özellikle Çayırhan'ın ikliminde oldukça değişiklik başlamıştır. Çok yağış yoktur. Fakat Karadeniz üzerinden gelen rüzgarların, baraj gölünün etkisiyle ilkbahar, kış, sonbahar aylarında yağmurlar düşer. Yaz aylarında yağış pek görülmez. Kış aylarında Orta Anadolu'nun aksine fazla kar yağmaz, yayla İkliminin soğuklarına rastlanmaz. Ankara iklimine oranla burada İklim oldukça ılımandır. Köyün çevresindeki dağlarda, tepelerde kış aylarında kar normal Ölçülerde bulunur; ancak Çayırhan'ın içinde kar pek tutmaz.
Bitki örtüsü yönünden Çayırhan ormandan yoksundur. Dikilerek yetiştirilen meyve ağaçlarının dışında köy topraklarında ağaç yoktur. Tarla tarımına, hayvancılığa yatkın bir yapısı vardır. Köyü çevreleyen tepeler çıplaktır. Bu tepelerde kalan tek tük ağaçlardan ve eskilerin anlattıklarından Çayırhan ve çevresinde önceleri ormanlıklar bulunduğu anlaşılmaktadır. Fakat yakım ve kırımla zamanla ormanların yokolduğu ortaya çıkmaktadır. Köyün İçi, evlerin bahçeleri meyva ağaçları, üzüm asmaları ile bir yeşil görünüm içindedir. Köyü çevreleyen tepelerdeki aşınmalar sonucu toprak katlarında linyit kömürü, bitümlü şist, çeşitli kayaların, renk renk toprak türlerinin izlerine rastlanır.
Çayırhan Güneyinden Eskişehir'in Mihalıççık, Doğusundan Beypazarı'nın, Kuzeyinden ve Batısından da Nallıhan'ın diğer köyleriyle çevrilidir. En yakın köy Ankara-Nallıhan yolu üzerinde İki kilometre uzaklıktaki Davutoğlan köyüdür.
Kaynak: cayirhan.bel.tr
Site İçi Bağlantı

F:Nuran Akkılıç Kansu
Afsad Doğa Atölyesi'yle tekrar yollardayız. İki günlük fotoğraf gezimizde ilk gün Bolu'da Gölcük ve Demirciler Yaylası'na uğruyoruz. İkinci gün Bolu Abant, Gerede ve Nallıhan üzerinden Çayırhana geçiyoruz . Oldukça keyifli…
devamı»