foto9.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   


Ana Sayfa > Dağcılık > Kaza Raporları



İzmir Bozdağ Çığ Kaza Raporu

13 Şubat 2013

13 şubat 2013 tarihinde;
EÜ DODAK 3 (Ekin Ozan Kumru, Gökçehan Arslan, Ayhan Yelgün),
Ferdi Sporcu 1 (Erdem Tapul)
olmak üzere 4 kişiden oluşan ekip Bozdağ'a gitmiştir. 

Havanın 11 şubat 2013 tarihinden itibaren yağışsız ve güneşli olması sebebiyle tırmanışın 13 şubat Çarşamba sabahı yapılmasına salı günü karar verilmiştir. 

13 Şubat 2013
Bozdağ beldesine 08:30'da varan ekip  gerekli hazırlıkların ardından 09:10' da harekete başlamıştır. Tırmanış süresince hava gün boyu açık yer yer rüzgarlıdır.

Dikderesi kulvarının sağındaki, kuzeybatı kar kulvarının solundaki kaya bantlarını takip ederek 13:15 sularında zirve düzlüğüne ulaşılmıştır. Zirveye gidilirken, açılan izler bilek hizasını geçmeyip herhangi bir tabaka kırılmamıştır. Ekip 10 dakika molanın ardından gelinen izlerden geri dönüş kararı almıştır.
 
Rüzgar dolayısıyla izlerin yer yer belirginliğini kaybetmesi nedeni ile yeni izler açılarak ekip inişe başlamıştır. Olay esnasındaki tesadüfi dizilim Erdem Tapul, Ayhan Yelgün, Ekin Ozan Kumru, Gökçehan Arslan şeklindedir. Ekip arasındaki mesafeler 2 ila 3 metredir. Saat 13:30 sularında, ekibin önünde olan Erdem Tapul’un üzerinde bulunduğu tabaka (yaklaşık 2x3metrelik),  zeminden koparak Erdem Tapul ile beraber hızlanarak kaymaya başlamıştır. Erdem Tapul'un kopma sonrası hemen kazma düşüş pozisyonunu (sırtüstü ayaklar önde) almaya çalıştığı gözlenmiştir. İlk tabakanın kopmasından 1-2 saniye sonra 60-70 derece eğimli kulvardaki kar kütlesi Ayhan Yelgün’ün 1 metre önünden yay şeklinde ayrılıp bir bütün halinde kaymaya başlamıştır. Bu esnada Ayhan Yelgün hareketsiz olup Erdem Tapul’un düşüşünü Ekin Ozan Kumru ile dikkatle izlemeye çalışmışlardır. Hareket eden kar kütlesi çok sessiz bir şekilde ilerlediği için Gökçehan Arslan olayın ilk anını farkedememiştir.
Bu sırada kopan büyük kar kütlesi üzerinde kayan Erdem Tapul yaklaşık 6-7 saniye sonra kulvarın daraldığı yerin sağında bulunan ayrık uzun kaya setinin en solunda görülmüştür(yukarıdan aşağıya bakış), o anda üzerinde bulunduğu kulvar genişliğindeki kar kütlesi içerisinde öndeki ayrık kaya kütlesi ve beyaz bulut dolayısıyla gözden kaybolmuştur. Kopmayan tabakanın üzerinde bulunan ekip, tabakanın hareket etme ihtimali dolayısıyla inerken açılan izlerden 10-15 metre yükselerek güvenli bir yere geçerek hemen sonra kazayı bildirmek ve yardım çağırmak üzere gerekli yerlere haber vermiştir  (olaydan yaklaşık 3 dakika sonra).

Ekip (3 kişi) 15:00 civarında güvenli bir rotadan çığ akıntısını tamamen görebilecek bir noktaya ulaşmıştır.


Aşağı iniş süresince ekip birikintileri gözlemleyerek ve sesli iletişim kurmaya çalışarak arama yapmıştır.


Ekip, Sivil Savunma Ekipleri ile saat 16.00 da göz teması sağlamıştır ve saat 17:00 civarında Sivil Savunma Ekipleri ile çığın bitim noktasında buluşmuştur.

Detaylı Arama ve Kurtarma Raporu İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü tarafından yayınlanacaktır.


Değerli bir Abimiz, Dostumuz, Kardeşimiz olan Erdem'i kaybetmekten dolayı hepimiz büyük acı yaşadık. Hepimizin başı sağolsun.

Kazadan hemen sonra arama kurtarma çalışmalarına katılarak desteklerini esirgemeyip acımızı paylaşan;

 

  • Bozdağ Jandarma Komutanlığı,
  • Bursa Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü,
  • Ege Üniversitesi Rektörlüğü,
  • İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Müdürlüğü,
  •  
  • 9 Eylül Üniversitesi Dağcılık Kulübü,
  • Doruk Dağcılık Kulübü,
  • Ege Dağcılık Kulübü,
  • İDADİK,
  • İYTE Dağcılık Kulübü,
  • Alpinizm Kulübü Derneği,
  • Uludağ Üniversitesi Dağcılık Kulübü,
  • Zirve Dağcılık Kulübü,


Bireysel olarak katılarak emeğini, desteğini esirgemeyen herkese,
Emeği geçen eski-yeni üyelerimize,
Yardıma hazır bekleyen tüm ekiplere,

ve özellikle operasyona katıldıkları andan itibaren arama çalışmalarına fazlasıyla moral katan ve sürecin sonuçlanmasını sağlayan  Erzurum Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'ne

teşekkürlerimizi borç biliriz.
 




Tasarım: Studio Martin