foto15.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Tekniği



Doğa Fotoğrafında Manzara Üslupları

Yazı ve Fotoğraflar : Tarık Yurtgezer

Doğa Manzarası (landscape) denilince akla tek bir tür fotoğraf gelmemelidir. Manzara fotoğrafının içinde de farklı üsluplar vardır. Bunları üç gurupta toplayabiliriz:


1.Betimleyici (tasviri) Manzara Fotoğrafı
2.İzlenimci Manzara Fotoğrafı
3.Soyut Manzara Fotoğrafı



Betimleyici (tasviri) Manzara

Betimleyici üsluptaki manzara fotoğrafında, sonuç görüntünün manzarayı en gerçekçi biçimde yansıtması istenir. Manzaranın gerçekliğini bozacak herhangi bir görsel etkide bulunulmaması gerekir. Fotoğrafçı ne görüyorsa onu fotoğrafında göstermelidir.  Betimleyici üsluptaki başarılı bir manzara fotoğrafı basit bir “an” fotoğrafı değildir. Fotoğrafçı kompozisyona, detay, ışık, zaman ve hava durumu gibi önemli unsurlara büyük bir dikkatle yaklaşır.


F:Tarık Yurtgezer

 

F:Tarık Yurtgezer


F:Tarık Yurtgezer

 

İzlenimci Manzara

İzlenimci manzara fotoğrafçıları sonuç görüntüde tarifi zor niteliklere yol açacak fotoğrafik teknikler kullanırlar. Onlar manzaranın değerini korurken manzaranın çıplak gözle görünemeyen bir izlenimini sunarlar.

F:Tarık Yurtgezer


F:Tarık Yurtgezer

 

Soyut Manzara

Bu üsluptaki fotoğrafçılar grafik unsurlara yer verirler. Doğal unsurları tanınmaz veya çok zor tanınabilir kılarlar. Bu anlamda soyut doğa manzarası doğadan yapılmış soyutlamaları da kapsar. Biçim ve oylum önceliklidir. Tasarım, tanımlanabilir bir sunumdan daha önemlidir.

F:Tarık Yurtgezer


 

Tarık Yurtgezer
[email protected]

 

Yararlanılan Kaynak:
www.photographytips.com

 




Tasarım: Studio Martin