foto6.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   


Ana Sayfa > Dağcılık > Faaliyet Raporları



Bereket Dağı (2648 m) Kış Tırmanışı

2011-01-15 - Ömer Faruk Gülşen, Faaliyet Raporu

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-01.jpg

Genel Bilgiler

Bereket dağını görmek için Antalya ilinin Konyaaltı plajının batı yönünde kalan Bakırlı dağlarına bakmak gerekir. Geyiksivrisi tepesinin hemen arkasında kalan üç tane sivrisi bulunan dağ Bereket dağıdır. Bu üç zirvenin ortasındaki en yüksek ve kış boyunca karlı kalan doruktur. Bir diğer adıda Tunç dağı zirvesi olan 2648 m'lik Bereket dağının diğer zirveleri 2502 m ve 2616m'ye sahiptirler.[1]

 

Dağın güney tarafı yarbaşçandırı köyü, ot seki yaylası, çitdibi gibi yerleşim bölgelerine bakmakta çarşak, kayalık ve sedir ağaçlarından oluşmaktadır. Sedir, Ardıç ve Kızılçam ağaçlarını bu bölgede bulabilirsiniz. Özellikle ot seki yaylasında Sedir (Sedrus libani), Ardıç (juniperus) biraz daha fazladır. Batı yüzü tamamen çıplak olup bakır dağıyla karadere ayrılmakta ve dere köylülerinin yaylası olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda birkaç kar çukuru (dolenier) bulunmaktadır. Yazın dereninde kurumasıyla hiç su bulunmaz, buna rağmen çıplak arazi yapısıyla kolay çıkış sağlamaktadır. Doğu tarafı Fesliken yaylası gibi büyük bir yayla ile çevrilidir. Ayrıca adı tufa olan hacısekililer köyünün yaylasıda buradadır. Bu kısımlar tamamen çıplak olup mayıs ayında yaylacıları barındırmaktadır. Doğu tarafı Akdere denilen kuru bir dere ile ayrılmakta bir kısmında deveçokeği çitbaşı, çatal kayalar, karuçutuğu gibi dik ve kayalık mevkiiler bulunmaktadır. Bu tarafta aynı zamanda işlek bir patika bulunmakta ve yine bu patika ile yarbaşçandırı ve çitdibi yerleşim bölgeleri ile bu yaylalara ulaşım sağlanmaktadır. Aynı zamanda bu yüzey Bereket dağının çıkış rotasıdır. Kuzey yönünde Doyran köylülerinin yaylası bulunmaktadır. Çok güzel bir kamp alanına ve suya sahip olan bu yaylanın bir diğer adıda karçukur yaylasıdır. Karçukur yaylasına Fesliken yaylasından geçilerek ulaşılır. Burası dağın klasik rotasıdır.

 

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-02.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-03.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-04.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-05.JPG

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-06.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-07.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-08.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-09.JPG

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-10.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-11.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-12.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-13.JPG

Nasıl Gidilir

Antalya ilinden bölgeye giden herhangi bir araç bulunmamaktadır bu sebeple özel bir vasıta ile ulaşım mümkündür. Antalya’dan yaklaşık 55 km uzaklıkta olan kamp alanına varan yolun son üç km'si stabilizedir. Çakırlar köyü istikametinde Geyikbay köyü asfaltına girerek virajları geçip alışveriş ve telefon edilebilecek son nokta olan Geyikbayır köyüne ulaşılır. Burada Feslikan yaylası ve Karçukuru yaylasını sorarak hareket etmelisiniz. Bu yolun ilerisi Çağlarca köyü (Şerafettin bayırı) sapağına gelir. Sol değil sağa keskin virajı dönerek Kızılçam ormanından Beydağları görüntüsünü seyrederek dolana dolana çıkarken sağınızda sinan değirmen yaylaları vadiler ve başka birçok yayla göreceksiniz. Yolun sizi kaya başı mevkiisine getirdiğinde bu sefer sağa değil sola saparak devam edilir. Yolun devamında çarpık kooperatif ve kesilmiş ardıçları geçerek Feslikan yaylasının sırtına varacaksınız. Artık Bereket dağını karşınıza almış durumdasınız. Aşağılarda Feslikan yaylası sağınızda Alabelen dağı (Erendede zirvesi 2422 m) görülmektedir. Bu sırtı da geçip Karboğazı deresini de atlayarak buraya kadar iki saat sürmüş olan yol sonunda Karçukuru yaylasına ulaşırsınız. Eğer mevsim yaylacıların zamanı ise onlardan izin alarak Köşklümuar (çeşme)'de kamp kurabilirsiniz. Yalnız yaylanın ortasında çit ile çevrili alana kamp kurmayın burası yaylacılar tarafından koruma altına alınmıştır. Yaz ayı için buraya kadar yol ulaşmaktadır. Ama kışın geldiyseniz aracınızla Sakarpınara kadar gelir ve buraya kadarda yürümek zorunda kalırsınız. Yaylanın arkasında Alabelen dağı batıda ise Bak dağı bulunmakta. Bu yörenin evleri taş işçiliği ile yöre mimarisine uygun olarak yapılmıştır. Mart ve nisan aylarında çok çiçek türleri bulabilirsiniz ve yine yaz aylarında karçukuru mevcuttur. Kışın yağan karlarla dolan bu çukurlar yazın yaylacılar tarafından kullanılır. Dağın kuzey yüzü olan bu kısmın tamamı kayalıktır. Geçit vermeyecekmiş gibi dursada aralarında çarşaklı ve tamamı çıkılmış rotalar bulunmaktadır. Su için tatlı pınar, taşlı pınar ve çarşak pınarlarından yararlanabilirsiniz. Yaz ve kış akmaktadırlar. Tek tük Ardıç, Kardelen, Kekik, Oevenotu, Papatya, Çiğdem, Yabanlalesi gibi bolca otsu bitki bulundurmaktadır.

 

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-14.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-15.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-16.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-17.JPG

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-18.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-19.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-20.JPG
bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-21.JPG

bereket-dagi-omer-faruk-gulsen-22.JPG

Nasıl Çıkılır

(klasik rota) Soldaki karboğazı sırtlarına ulaşmak için köşklü pınarın üstünden sola dönen patika sizleri boğaza götürecektir. Patikadan yaylaya paralel bir şekilde bakarak tam kuzeyden tırmanıp rahat bir şekilde yarım saat içinde klasik rotaya girilir. Çok dik ve taş düşmeye müsait olan bu rota zamanlama açısından daha yakın ve de tam doruğa ulaşmaktadır. Klasik rotadan iki saatlik çıkış sonrasında gediğe ulaşırsınız. Buradan hafif sola dönerek biraz risk barındıran son bir tırmanışla zirveye ulaşırsınız. kamptan buraya ortalama üç saatte çıkmak mümkün. Zirveden Tahtalı dağı, Kızlarsivrisi Bakırlı dağı, Ziyaret dağı, Bozburun dağı vede Geyiksivrisi görünmektedir. Arkanızda Alakır vadisi Kumluca barajına kadar uzayıp gitmektedir. Zirvenin altındaki karçukurunda yaz ve kış kamp yapmak mümkündür. Batı yönünde kayatepe ve Çataktepe zirveleri bulunur. Daha önce adları bulunmayan bu zirvelere ölen dağcıların adı verilmiştir. Her üç doruktada zirve defteride bulunmaktadır. Güneye doğru baktığımızda bir sırt halinde gelen bu dağın öbür tarafı Otseki yaylasına yani Yarbaşçandırı köyüne bakar buradanda bir günde trans yapabilirsiniz. Yarbaşçandırı köyüne de Antalyadan stabilize bir yolla kolayca ulaşabilirsiniz. Zirveden geldiğiniz yoldan dönebilirsiniz. Eğer kayatepeyi çıkmak isiyorsanız çeşmenin rotasından dik çarşağa vurarak kayaların üstüne çıkın ve gördüğünüz patikaya girin, sağa doğru dönen patikayı takip etmeyerek sol taraftaki hiçbir tehlikesi olmayan kayalık sırta vurarak iki saatte zirveye varılır.

[1] Köylüler Berekt dağına yöresel adlar takarak aynı zamanda Akdağ, Fesleğen dağı, Ziyaret dağı, Karboğazı dağı, Çalbalı gibi isimlerle hitap etmektedir.

 

Tırmanışımızdan

Rota ;  Araçla karboğazı mevkine gelinerek aracı terk ettik. tamamı kış malzemeleriyle kar çukuru yaylasına vararak burdan klasik kar boğazı rotasından tamamen karlı zemin üzerinden zirve altına kamp kurduk. sabah 08.de kalkarak önce ocak tepe 2632.m ve ana zirveye de kamp yüküyle vardık.

 

Katılım: Feyiz öz,  Ahmet kamil selçuk ve ömer faruk gülşen

Çadır: 2

Teknik Malz:   Kazma,krampon ve ip

Kamp Tarihi:
15.01.2011

Kamp Yeri: zirve yanı kar çukuru . 2610.m

Hava Durumu : Gece çok rüzgarlı - 10 derece. gündüz az bulutlu

Rota: Karçukuru yay. kar boğazı rotası. balkon, kamp yeri.(zirve altı)

Hareket Saati:  14.00  Kampa Varış:  17.10.
  
Kar Durumu: çok karlı ve çığ tehlikesi yok. kar bazen sert ve buzlu

Malzeme:  Tüm kış kamp malzemeleri

 

Ömer Faruk Gülşen - dagciomer + gmail.com



 




Tasarım: Studio Martin