foto7.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



   

Ana Sayfa > Doğa > Çocuk ve Doğa



Sonbaharda Yapraklar Neden Sararır?

Nuran Akkılıç Kansu

IMG_9076_k.jpg

Bitkiler kökleri aracılığı ile topraktan su, havadan karbondioksit gazını alarak güneş ışığının yardımıyla oksijen ve glikoza çevirirler.

Oksijen havada bulunan ve nefes almamızı sağlayan bir gazdır. Glikoz bir çeşit şekerdir. Glikoz bitkilere enerji veren bir besin kaynağıdır. Bitkiler bu sayede büyürler. Bitkilerin karbondioksit ve suyu, güneş ışığı ile oksijen ve glikoza dönüştürmelerine fotosentez adı verilir. Bunun anlamı ışıkla birleştirmek demektir.  Klorofil bitkiye (yapraklara) yeşil rengi veren bir kimyasaldır.  Klorofil fotosentezin oluşumunu sağlar.

 

IMG_8843_k.jpg
IMG_9323_k.jpg
IMG_9369_k.jpg
IMG_9352_k.jpg

IMG_9087_k.jpg
IMG_9077_k.jpg
colors_of_nature_by_pinkblue.jpg
IMG_9198_k.jpg

Yaz mevsiminin sonunda  sonbaharın gelişi ile günler kısalır. Günlerin kısalmasıyla ağaçlar kış mevsimine hazırlanmaları gerektiğini bilirler.

Kış boyunca fotosentez için yeterli su olmaz. Ağaçlar bu nedenle kendilerini dinlenmeye çeker  ve yaz boyunca depoladıkları besini kullanarak yaşamlarını sürdürürler. Besin yapan fabrikalarını artık kapatırlar. Böylece önce yapraklara yeşil rengi veren klorofil kaybolur. Yaprakların yeşil rengi kaybolarak yaz boyunca bizim görmediğimiz ama yaprakların içinde bulunan sarı ve turuncu renkler ortaya çıkar.

Böylece hepimizin sonbaharda seyretmekten keyif aldığı canlı sarı ve turuncu renkler belirir. Hatta bazı ağaçların yaprakları (akçaağaç gibi) sonbaharda canlı koyu kırmızıya ya da mor renklere dönüşür. Bu fotosentez durduktan sonra glikozun yapraklarda sıkışıp kalması ile ilgilidir. Böylece soğuk sonbahar akşamları yapraklar glikozu kırmızı ya da kahve rengine (meşe ağacı gibi) çevirirler.
 

 

İlgili Yazılar

Kelebeğin Yaşam Döngüsü

Nuran Akkılıç Kansu

Kelebekler, pullu kanatlarıyla güzel görünümleri olan, uçabilen böceklerdir. Dünyada 20.000 kelebek ve 150.000 güve türünün olduğu bilinmektedir. Türkiye’de 360 civarında kelebek, 4000 civarında güve türü olduğu tesbid edilmiştir.  
devamı»


Toprağın Oluşumu, Toprak Türleri ve Yaşam Döngüsü

Nuran Akkılıç Kansu

Toprak, ölü yapraklardan, taş ve kaya parçalarının ufalanmasından, ağaç dalları ve ölü böceklerden oluşur. Toprağın oluşumu çok uzun senelerde olur. 2-3 cm toprağın oluşması tam 1000 yılı alabilir. Eğer insan…
devamı»


Kurbağalar

Nuran Akkılıç Kansu

Kurbağalar omurgalılar ailesinden küçük hayvanlardır. İki yaşayışlıdırlar. Yani yaşamlarının bir kısmını suda bir kısmını da karada geçirirler. Hem karada hem suda yaşayan hayvanlara amfibiyen denir. Kurbağalar soğuk kanlı hayvanlardır. Soğuk kanlı…
devamı»




Tasarım: Studio Martin