foto12.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Trekking ve Gezi > Yazılar



Doğa Yürüyüş Rehberi, KAYSERİ

Yazı ve Fotoğraflar: Emir Yüksel

derevenk_(2).jpg

İnsanlığın bir zaafıdır, güzelliği uzaklarda aramak çoğu zaman. Gezmek, keşfetmek denildiğinde her zaman bir dağ aranır şehir içinde ya da dışında; yüksek, en yüksek olanından hem de. Planlar hep uzak olana erişmek için yapılır ya da yüksek olana.  Aslında kimi zaman güzellik yanı başındadır insanın, 30 dakikalık bir araç seyahatinde ya da sadece yürüyüş mesafesinde üstelik tırmanmak gerekmez, yürümek-seyreylemek yeterlidir yaşamak ve hissetmek için.


Kayseri, Erciyes dağının volkanik yapısı sayesinde şehir merkezine çok yakın pek çok yürüyüş patikası, vadi, tepelik, doğal güzellik barındırmaktadır. Ancak bu yerler nedense hep göz ardı edilmiş, unutulmuş bölgelerdir. İnsanlar 10 dakikalık mesafede hangi güzelliklere ulaşabileceklerini, sağlıklı yaşamın orada olduğunu düşünmez, kullanmaz oraları. Aslında bir vadi demek yaşamak demektir, koklamak, doğanın tadına bakmak; ötesinde keşfetmektir, aşmak demektir aslında bir uçtan bir uca doğal bir güzelliği. İşte Kayseri insanının ayırdına varamadığı, şehrin esas zenginlikleri, doğal güzellikleridir aslen bu bölgeler.

DSC_0711-1.jpg
DSC_5286-2.jpg
DSC_0783-1.jpg
DSC_0753-1.jpg

 1)Hisarcık Vadisi

Kayseri-Erciyes dağı yolu üzerinde bulunan bir yerleşim yeri olan Hisarcık kasabası volkan akıntıları sonucu oluşmuş kasaba ile aynı ismi taşıyan bir vadi içermektedir. Vadinin kaya yapısı büyük volkanik kaya bloklarından oluşmuştur. Vadide Erciyes dağından gelen kışın donan, yazın kuruma noktasına gelen bir nehir akmaktadır.


Vadinin 2 km uzağındaki bir tepeliğe yapılan eski bir kale olan Asar yada Hisar kalesi bölgeye ismini vermektedir aslında. Ayrıca vadi sonunda oldukça eski dönemlerde yapılmış olan bir kilise de mevcuttur.


Vadide doğaseverler teknik malzeme olmaksızın doğa yürüyüşü, kamp gibi etkinlikler yapabileceği gibi, teknik malzemeler kullanarak da kaya tırmanışı yapabilir. EÜDAK’ın da en önemli kaya eğitim ve çalışma yerlerinden biridir vadi. Sonbaharda yeşilliklerin sararması, yaprakların dökülmesi ve rengârenk yaban mantarları oldukça keyifli bir bahar gezintisi; kışınsa kimi yerlerinde yürüyen kişinin beline kadar gelen kar ve donan nehir ile de sağlam bir kış faaliyeti sağlamaktadır vadi.

hisarcik.JPG
hisarcik_(3).JPG
hisarcik_(4).JPG
hisarcik_(5).JPG

hisarcik_(6).jpg
hisarcik_(7).jpg
hisarcik_(2).JPG
hisarcik_(1).JPG


2) Derevenk Vadisi
Talas sahip olduğu tarih ile Kayseri’nin çok önemli bir ilçesidir. Eski yerleşim bölgelerini barındıran ilçede yaşayan insanlar evlerini doğal kaya yapısına açtıkları mağaralara kurmuş ya da kayalardan kesilmiş bloklar ile örülmüş taştan evlerde barınmışlardır. Mevcut mağaraların önemli bir kısmı birbirlerine geçitlerle bağlanmaktadır. Bölgenin diğer büyük özelliği ise belki de tarihin en eski manastırlarından birini barındırıyor olmasıdır. Bu manastır da mağara içerisinde kurulmuş olup, duvarlarına Hıristiyanlık ile ilgili resimler bulunmaktadır.


Talas ilçesinde yer alan bu vadi kilometrelerce uzundur aslında. Kaya yapısı volkanik kaya bloklarından oluşmaktadır. Bu kaya bloklarının en önemli özelliği ise dış yapılarının oldukça sert ama içyapıların işlemeye oldukça elverişli olmasıdır. Dış kısmın sertleştiren etmen ise kayaç yapının hava ile temas ettiği zaman kimyasal reaksiyonladır. Bu sayede Talas ilçesinde bulunan eski yapıların büyük çoğunluğu bu kaya yapısından kesilen taşlar ile yapılmıştır.


Kışın bol miktarda kar biriken, yazınsa vadi içinde yer alan 2 pınarla doğaseverlere su sağlayan Derevenk vadisi, kısa kaya tırmanışı ve doğa yürüyüşlerine olanak tanıyan, aynı zamanda canlı bir tarihin yaşanacağı ve insan yaşamına bir adım daha katkıda bulunulacak bir doğa parçasıdır. Vadiye ulaşım ise şehir merkezinden kalkan belediye otobüsleri ile çok rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

03630027.JPG
derevenk.JPG
derevenk_(1).JPG
derevenk_(2).jpg

derevenk_(3).jpg
derevenk_(4).jpg


3) İldem Vadisi
Kayseri’nin İldem kasabasında yer alan bu vadi, saklı kalmış doğal bir bahçe gibidir. Bu mevkide oturan ya da geçen insanlar her gün arabalarından, otobüslerden gördükleri ufak bir tepeciğin arkasında kalan bu vadiyi pek bilmezler. Aslında bu vadi doğa yürüyüşçüleri ve doğaseverler için çok güzel bir mekândır. Vadinin sonunda bulunan ufak bir şelale ve onun önünde yer alan geniş çimen tam bir dinlence yeridir.


Kaya yapısı oldukça çürük olan vadide emniyet almaksızın baca tırmanışı, kısa kaya gibi etkinlikler gerçekleştirilebilir. Vadide yuvası olan beyaz bir baykuşsa şanslı yürüyüşçülere kendini göstermektedir. Vadinin ortalarında sağ yamaçta eskiden hastane olarak kullanılan bir taş yapı ve eski insanların yaşadığı; kayalara oyulmuş, evler, odalar, salonlar, mutfaklar görmek mümkündür.


4) Ali Dağı
Kayseri’nin Talas ilçesinde yer alan ve Erciyes’in ana kütlesinden ayrı olarak lav püskürmesi sonucu oluşan yaklaşık 1600 m yüksekliğinde olan bir tepedir Ali dağı. Konumu iklimi ve rüzgârı ile aslında tam bir doğa sporu abidesidir. 2 zirvesi bulunan dağın alçak olan zirvesi yamaç paraşütü ve yelken kanat kalkış pisti olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğu 7 km’lik dik dağ yolu ile dağ bisikletçileri ve eteklerinden zirvesine 600 m.’lik yüksekliği ile de doğa yürüyüşçüleri için inanılmaz güzel bir doğal mekândır.


Dağın altında yer alan yer altı şehri ise belediyenin çalışmaları ile yakın bir zamanda ziyaretçilere açık bir hale gelecektir. Bu yer altı şehri, geçitlerle Derevenk vadisine ve Talas ilçesindeki eski kesme taştan yapılmış evlerin altına kadar uzanmaktadır.


5) Lifos Dağı
Erciyes’in farklı bir yükseltisidir aslında Lifos. Hıristiyan rahiplerine geçmişte, günümüzde de Yörüklere ev sahipliği yapan bir bölgedir. Tepenin yüksekliği 2509 m.dir. Yazın Yörükler için hazırlanmış olan yalaklardan, kışınsa metrelerce biriken karın erimesi ile oluşan dereden su bulmak mümkündür. Kamp atarak doğa ile baş başa kalmak, teknik olmayan irili ufaklı zirve tırmanışları yapmak isteyenler için ideal bir bölgedir.


Birkaç günlük güzel ve tatlı-sert bir kış faaliyeti yapmak isteyenler içinse, Erciyes dağı Üçker çanağının güney sırtı aşıldıktan sonra dağın kuzey yamacında bulunan Sütdonduran mevkiine geçmek ya da bu yolu tersten kat etmek suretiyle güzel bir trans faaliyeti gerçekleştirilebilir.

 

Emir YÜKSEL

[email protected]




Tasarım: Studio Martin