foto9.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Tekniği



Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığı

Kevin Lewis - Çeviren : Nuran Akkılıç Kansu

Great_Grey_Owl_II_by_KevLewis_.jpg
Kermits_Friend_by_KevLewis__k.jpg
Prehistoric_Eye_by_KevLewis__k.jpg
Viper_by_KevLewis__k.jpg

__Go_Away___by_KevLewis__k.jpg
_mg_0378-frame__k.jpg
Reynard_II_by_KevLewis__k.jpg
Full_of_Energy_by_KevLewis__k.jpg

Korku Çemberi
Bizde olduğu gibi, hayvanlarında bir korku çemberi vardır. Siz bir hayvana doğru ilerlerken o sizin yaklaşmanızı izler, siz yaklaştıkça korkusu artar ve sonunda ya kaçar ya da saldırır. Çünkü tam o anda onun korku çemberine adım atmışsınızdır.  Bu çemberin boyutları duruma göre (çok çeşitlidir) değişir. Hayvanın o anda içinde bulunduğu duruma bağlı olarak takınacağı tutum ve davranışıyla ilgilidir. Hayvan doğası gereği saldırgan ya da çekingen olabilir. Aç veya yaralı olabilir.


Eğer sessizce oturur ve hayvanın size yaklaşmasını beklerseniz bu korku çemberinin boyutları küçülür çünkü kontrol onun elindedir. Bu durumdan faydalanarak hayvanın daha yakından fotoğrafını çekebilir, böylece yüksek kaliteli bir görsel elde etmiş olursunuz.


Çerçeveyi Doldurun
Çekeceğiniz konuyu ya da nesneyi her zaman tam çerçeve içine alın, böylece görüntünün bir kısmını kesmek (crop) zorunda kalmazsınız. Bunu sağlamak için ya sizin konuya yaklaşmanız ya da konunun size iyice yaklaşmasını beklemeniz gerekir. Konuya yaklaşmanız onu rahatsız edecektir, o nedenle onun yaklaşmasını beklemek daha uygun olur. Lütfen vahşi yaşamla birlikte var olduğumuzu sakın unutmayın. Hiç kimsenin tek kare bir fotoğraf için vahşi yaşamı ve doğayı rahatsız etmeye hakkı yoktur.

 

Brrrr_by_KevLewis__k.jpg
Christmas_Card_Robin_by_KevLewis__k.jpg
Eggcellent_by_KevLewis_.jpg
Hiding_I_by_KevLewis_.jpg

Jay_by_KevLewis__k.jpg
Little_Egret_in_flight_by_KevLewis__k.jpg
Magpie_and_Kestrel_II_by_KevLewis__k.jpg
Pretty_Male_by_KevLewis__k.jpg

SEO_IV_by_KevLewis__k.jpg
Starling_by_KevLewis__k.jpg
__Brakes_On___by_KevLewis__.jpg
Survival_by_KevLewis_.jpg

Kamuflaj
Kamuflaj her zaman baştan aşağı komando gibi giyinmek anlamına gelmez. Kamuflaj bir hayvanın davranışları üzerindeki etkinizi; görünürlülüğünüzü azaltarak ya da dış hatlarınızı yumuşatarak mümkün olduğu kadar var olduğunuzu hissettirmemek anlamına gelir.  Cansız, mat ya da ölü renkler giymek de kamufle olmanızı sağlayacaktır. Yanınızda çok ağırlık yapmayacak, sizi ve fotoğraf makinenizi kamufle edecek bir ağ taşıyabilirsiniz.


Kuşların Uçuş Yollarını Keşfedin

Kuşlar, arkalarından rüzgar eserken alçaktan uçmayı ya da ayakta durmayı sevmezler. Böyle durumlarda bir yere konar ve sonra rüzgara karşı tekrar kalkış yaparlar. Ayrıca rüzgara karşı tünerler. Çekim yaparken onların bu davranışlarını göz önünde bulundurarak yerinizi ve pozisyonunuzu ayarlayabilir ve böylece istediğiniz görüntüyü elde etme şansınızı çoğaltabilirsiniz.


Uçuş Fotoğrafı
İyi bir uçuş fotoğrafı için kuşların uçuş yollarını dikkate almak oldukça önemlidir. Eğer kuş size doğru uçuyorsa onun fotoğrafını çekerken otomatik netleme yaparak ya da elle netleyerek kuşu takip ediyor olmanız gerekir. İyi bir görüntü alabilmek için kuşun baş kısmını netlemek oldukça önemlidir. Bu durumda kuşları size doğru uçarlarken karşınıza alarak aradaki mesafenin aşırı değişimine engel olmanız çok önemlidir. Kuşların fotoğrafınızda çok durgun çıkmasını istemiyorsanız yüksek örtücü hızı kullanmanıza gerek yoktur. Hareketten dolayı kanat uçlarında oluşan blur görüntüler fotoğraf izleyicisine oradaki hareketi hissettirecektir. Örtücünün 1/30 un altında olduğu iyi bir pan çekimiyle çok çekici uçuş görüntüleri elde edebilirsiniz. 


Uçuş Fotoğraflarında Doğru Pozlama
Uçuş sırasında arka plan gökyüzü ile yer arasında sürekli değişim gösteriyorsa otomatik pozlama kullanmak görüntülerin doğru pozlanmasına engel olur ve iyi görüntüler elde edemezsiniz. Böyle durumlarda pozlama şartlarına kendiniz karar vermelisiniz. Konuyla aynı ışık koşullarını içeren değişim göstermeyen bir plandan (bu etrafınızda bulunan toprak ya da çim bir alan olabilir) ölçüm yapmalısınız. Çalışacağınız çekim modu AV ya da TV yerine Manuel mod olmalıdır. Ayrıca çekim sırasında +/- pozlama telafisi kullanmanız gerekebilir. Konu karanlık ise + ½ , 1 aydınlık ise – ½ ,1 durak kullanılabilir. Bu durumda kuş uçarken çekeceğiniz fotoğrafta manuel mod pozlama size en iyi kontrolü sağlayacaktır. Kuş havadayken alt tarafında gölge olacağından genellikle pozlamayı + yönde telafi etmek yerinde olur.


 Işığı Yakalayın
Günün ortasında güneş ışıklarının dik geldiği saatlerde vahşi yaşam fotoğrafı çekmek çok sert ışıktan dolayı sert gölgelere neden olacağından fotoğrafınızı bozar. Sabahın erken saatleri ya da akşam üzeri güneşin çok dik olmadığı saatler vahşi yaşam fotoğrafçıları için en uygun zamandır. Bu saatlerin yumuşak ve güzel ışığı ile sıcak renkli görüntüler elde edebilirsiniz. Az bulutlu ve kapalı günler hayvan çekimleri için yüksek kontrast sağlamaları açısından oldukça uygundur.


Canlı ya da Cansız
Hayvanın gözünde ışığın olmadığı fotoğraflar cansız görünürler. Işık, ya doğal olarak ya da doğru flaş kullanımıyla sağlanabilir. Bunun yanı sıra benim hiç de sevmediğim bir başka yöntem photoshop kullanımıdır. Eğer çekerken gözde ışığı yakalayamamışsam ben o fotoğrafı atıyorum.


Netlik
Çoğu vahşi yaşam fotoğrafı 200mm ile 600mm arası ya da daha büyük uzun odaklı objektiflerle çekilir. Bu objektiflerin alan derinliği çok sınırlıdır, dolayısıyla netlik konusu çok önemlidir. Göz bazı istisnaların dışında netlik yapılması gereken en önemli yerdir. Eğer otomatik netliği kullanıyorsanız netlik hayvanın göğüs ya da yan kısmına denk gelecek ve asıl konu olan gözler keskin çıkmayacaktır.  Eğer mümkünse elle netlik yapın ya da otomatik netlik modunda göze odaklanarak netliği kitleyin ve kompozisyonunuzu  tekrar kurarak çekim yapın.


Flaş Kullanmalı mı Kullanmamalı mı?
Doğru kullanılmış flaşın fotoğraftaki etkisi belli olmamalıdır.
Dolgu flaş kullanmakla gözlerde ışığı yakalayabilirsiniz. Bu görüntünün netliğinde etken olan hatların kontrastını kuvvetlendirecektir.

Kevin Lewis - Çeviri: Nuran Akkılıç Kansu

www.photosbykev.com




Tasarım: Studio Martin