foto6.jpg
Biz Kimiz, Hakkımızda Fotoğraf, Fotoğrafçılık Dağcılık Doğa Yürüyüşleri, Trekking, Gezi Doğa, Çocuk ve Doğa, Ağaç Türleri, Böcekler ve Bitkiler Bisiklet, Parkurlar, Yazılar, Anılar Sponsorlar İletişim

Çocuğumla Doğadayız Çocuğumla Doğadayız

E-Posta:


   

Ana Sayfa > Fotoğraf > Fotoğraf Tekniği



Çiçek, Böcek ve Detay Fotoğrafları

16.jpg

Mehmet ÖZŞİMŞEK

Bir objeyi görsel açıdan çekici kılmanın ve fotograflamanın en kestirme yolu herkesin baktığı açıdan bakmak yerine farklı yönden ve açıdan çekmektir. Bakışlarınızı, yönünüzü, yüksekliğinizi standartların dışına çıkarabildiğiniz oranda farklı görsellikler çekebilirsiniz. Bu kuralı doğada ya da bir parkta gezinirken aklınıza getirin ve çiçekleri, böcekleri seyredin. Farklı olan ne? Hiçbir şey. Çünkü herkesin baktığı yükseklikten bakıyorsunuz, yani tepeden veya tam karşıdan.

Profesyonel doğa fotoğrafçısı, çiçeklere başkalarının bakmadığı açıdan bakmalı. Çiçeğin seviyesine inip çekim yaptığınızda konusu daha detaylı bir çiçek gösterirsiniz. Hem de farklı ve çekici bir çiçek görüntülemiş olursunuz. Yere yatmadan, diz çökmeden, üstünüzü kirletmeden çiçek çekmeyi mi düşünüyorsunuz? Güzel çiçek ve böcek fotoğraftan çekmeyi planlıyorsanız üstünüzü kirletmeyi göze almalısınız. Evde azar işitmeyi göze almalısınız veya çekimler sırasında kullanacağınız özel giysiler edinmelisiniz. Bir çiçeğin, böceğin yakınına inmişken, hazır yerlerde sürünüyorken farklı açılarda deneyin. Tüm çekimlerinizde ters ışıkta arka planı mümkün olduğunca koyu tutmaya çalışın. Çiçeği gölgeye düşürün, eğer buna imkân yoksa çantanızda taşıyacağınız 50x50 cm. siyah bir bez parçası imdadımıza yetişecektir. Çiçeğin biraz arkasına koyacağınız bu bez fonu koyultarak ana öğeyi ön plana çıkaracaktır. Sadece çiçekleri çekmek yetmez. Teleobjektifinizle veya makro objektifle olmadık umulmadık kareler yakalayabilirsiniz. Objektifin netlik ayarını sonuna kadar getirip objeye yaklaşın, farklı bir dünya göreceğinizden eminim. Ağaç kabukları, taş dokuları, yapraklar mükemmel farklılıklar kaydedebileceğiniz birkaç konudan sadece birkaçı. Duvar dokuları, dökülmüş boyalar, ahşap dokularda güzel detaylar almanızı sağlayan ve çevrenizde fazlasıyla olan konular.

 


Çiçek fotoğrafları çekerken üç zaman dilimini kullanın.

Bunlardan birincisi, bulutlu havanın olduğu zamanlardır. Böyle konulanda sert ışık yerine daha yaygın ve homojen ışık vardır. Bu da çiçek ve detay fotoğraflarınızda daha doygun renkleri kaydetmeniz anlamına gelir. Ayrıca yapraklar üzerinde yansımaların olmaması da başka bir ayrıcalıktır.

 

Çiçek çekmenin ikinci zamanı da yağmurdan hemen sonrasıdır. Dergilerde, kartpostallarda gördüğünüz üzerinde çip taneleri olan muhteşem çiçek ve yaprak fotoğrafları işte bu sihirli zamanda çekilir. Hem ışık yaygındır hem de yağmurdan kalan taneler farklı bir görselliktir. Hele bir de makro objektifiniz varsa sizden daha şanslı bir fotoğrafçı yok demektir. Bu çekimlerde netlik yaptığınız yerleri değiştirin, farklı alanlardan ve yağmur taneciklerinden mutlaka netlik yapıp çekin. Sonuç kesinlikle muhteşem olacaktır. Eğer yağmur yağmamışsa siz bu efekti kendiniz yapın. Küçük bir spreyle yaprakların üzerine su taneciklerini püskürterek fotoğraflarınız için mükemmel efektler yaratmak elinizde.

 


Üçüncü zamanda güneşli havalarda çiçek çekmektir. Güneşli havalarda yapacağınız çalışmayı güneşin dik geldiği gün ortası haricindeki zaman diliminde yani sabah ve öğleden sonra gerçekleştirin. Eğer çok sert ışık varsa benim yaptığımı deneyin, bakarsınız faydası olur. Beyaz bir bez ile çiçeğin üstüne gelen sert ışığı azaltın. İki arkadaşınız yardımıyla yapacağınız bu küçük çaba çiçeğe gelen sert ışığı daha homojen hale getirecektir.

 


Çiçek böcek detay fotoğrafı çekerken üçayağınızı mutlaka kullanmalısınız. Hem keskin fotoğraflar hem de netlik yaptığınız yerleri sabitlemek açısından çok önemlidir. Çekimleri uzun odaklı tele objektiflerle de yapabilirsiniz. Ama unutmayın bunlar Makro objektifler gibi büyüterek kaydetmenizi sağlamaz. Tele objektifler görüntüye biraz daha yaklaşmanızı sağlar. Eğer makro objektif sizin için pahalı bir yöntem ise ara tüpleri denemenizi tavsiye ederim.

 

Her marka için ayrı üretilen ve üzerinde büyütme oranları (2x,4x,10x) gibi yazılı olan bu halkaları makine ile objektif arasına takarak istediğiniz oranda büyütme elde edebilirsiniz. Makro objektife göre oldukça ucuz bir büyütme yöntemi (150 Dolar civarında ) olan ara tüpler (extansion tube) azda olsa ışık kaybı oluşturur. Bunu kısık diyaframlar ve düşük asalar kullanarak tolere etmeyi deneyin. Tüm detay ve çiçek böcek çekimlerinizde en kısık diyafram değerini kullanmayı asla unutmayın. (f:22, f:32 gibi).




Tasarım: Studio Martin